Zajímavosti

Zajímavosti - rady

BRAMBORY

Jak a kde je skladovat?

Brambory určené ke skladování nesmějí být prané, omytím ztrácejí svou trvanlivost. Měly by být skladovány v suchém, tmavém a chladném prostředí. Ideální teplota pro uskladnění je 5 - 6 °C. Při nižší teplotě brambory začínají cukernatět, a pokud namrznou, začnou hnít a nejsou již samozřejmě vhodné ke konzumaci. Zmrzlou bramboru poznáte tak, že je při zmáčknutí měkká a na chuti nasládlá. I přes zimu jsou k dostání brambory, které jsou lépe ošetřeny, než kdybyste je skladovali ve sklepě. Pěstitelé dokážou »zpomalit« proces stárnutí.

Jak předejít nak líčení?

Brambory vyklíčí v suché a teplé místnosti během 10 dní. Právě tyto klíčky obsahují množství jedovatých látek, zvaných solanin. Naklíčené brambory je tedy třeba klíčků zbavit. Pokud se líčky objeví jen sporadicky, stačí je jen vyříznout a brambory můžete normálně uvařit. Silně naklíčené brambory je nutné vyhodit.

Brambora je univerzální potravina

Ze všech potravin mají brambory největší sytící efekt. Mají velmi vyvážené složení živin. V přírodním stavu obsahují až 80 % vody, sacharidy (především ve formě škrobu), vlákninu bílkoviny. Brambory jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů a významným zdrojem vitaminů minerálních látek. Vařené neobsahují téměř žádný tuk ve 100 g mají kolem 70 kcal. Při smažení se však jejich energetická hodnota zvyšuje až na 400 kcal ve 100 g a chipsy obsahují zhruba 30 % tuku.

Zdroj: Tesco

Užitečné rady k přípravě brambor

Říkáte si, že uvařit brambory zvládne každý. Možná – možná ne. Abyste při jejich přípravě nebyli zaskočeni, přidáme k těm předchozím postřehům ještě několik užitečných rad.

  • Nejen oloupané,ale i neoloupané brambory vaříme v osolené vodě, a to asi 20 až 30 minut (závisí na velikosti a druhu).
  • Pokud se nechystáte vařit kaši či knedlíky, přidejte do vody kromě soli také kmín, zelenou petrželku či snítku libečku.
  • Brambory se tak snadno nerozvaří, přidáte-li do vody trochu octa.
  • Staré brambory (pozdě na jaře) budou chutnější, jestliže je oloupete a necháte přes noc stát v čerstvě vodě. Vodu je dobré několikrát vyměnit, druhý den uvést do varu, vodu slít a nahradit novou, horkou a osolenou vodou, ve které se už brambory dovaří.
  • Brambory se budou lépe smažit a budou křupat, pokud je po oloupání a rozkrájení dáte do studené vody (vyplaví se škrob), asi po 15 minutách je scedíte, osušíte utěrkou a teprve pak je začnete smažit.
  • Brambory mohou posloužit i ke kypření kynutých těst, pokud na asi 1 kg mouky přidáte 100 g uvařených a prolisovaných či najemno nastrouhaných brambor. Lisování je nejsnazší za horka.
  • Oblíbené brambory „na loupačku“, podávané s máslem a mlékem, si můžete připravit i v mikrovlnné troubě. Nezapomeňte však brambory předem několikrát propíchnout!

V příštím závěrečném díle našeho miniseriálu obrátíme naši pozornost k receptům.

Autor: Lucie Černohorská

Co znamená varný typ A, B, C uvedený na pytli od brambor?
Jedná se o vlastnost brambor, zjednodušeně řečeno podle toho poznáte, k čemu jsou brambory vhodné.

Varný typ brambor A: alias salátové brambory

vhodné na saláty, k vaření ve slupce, na loupačku a jako přílohové - po uvaření jsou brambory pevné, tuhé, lojovaté, nemoučnatí a nerozváří se. Navíc vydrží nejdéle při skladování

Příklad odrůd: Milva, Filea

Varný typ brambor B: alias klasické přílohové

univerzální, vhodné jako přílohové brambory do všech možných pokrmů, při příliš dlouhém vaření se mohou rozvařit

Odrůdy: Solara, Marabel, Quarta, Laura

Varný typ brambor C: alias brambory na těsto a na kaše

Ideální typ pro bramborovou kaši, do těst, vyrábějí se z nich také hranolky

Odrůdy: Mondial, Adora

Ochutnejte potraviny od nás